Σε ηλικία 21 ετών ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου θα γευτεί την χαρά της συμμετοχής σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο περιφερειακός παίκτης της Γιουγκ Ντουμπρόβνικ έχει σαρώσει τα πάντα  (3 χρυσά) σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο με την εθνική Νέων της Ελλάδος. Με την εθνική ανδρών συμμετείχε το 2019 στο Παγκόσμιο της Νοτίου Κορέας και τώρα ήρθε η μεγάλη στιγμή. Να ακολουθήσει την οικογενειακή παράδοση και όπως ο πατέρας του, ο σπουδαίος Τάσος Παπαναστασίου, ο γνωστός «πιλότος», έτσι κι αυτός να πάει στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη.

Ο Αλέξανδρος μια ημέρα μετά την πρόκριση στην Ολυμπιάδα του Τόκιο μετά την νίκη στον ημιτελικό του προολυμπιακού τουρνουά του Ρότερνταμ επί της Ρωσίας με 13 – 10, προέβη στην κάτωθι δήλωση:

«Αφιερώνω την επιτυχία αυτή στην οικογένειά μου και σε όλους εκείνους που χάρηκαν από την επιτυχία αυτή που τόσο ανάγκη έχει ο ελληνικός αθλητισμός και υδατοσφαίριση στην χώρα μας».

«Σε αυτή την πρόκριση δεν φτάσαμε εύκολα και αυτό φάνηκε καθαρά σε όλους τους αγώνες. Ήταν μια δύσκολη και ψυχοφθόρα διαδικασία. Η ομάδα όμως απέδειξε και στα δύσκολα ότι έχει μέταλλο και ποιότητα».

«Δύσκολο κανείς να περιγράψει τα συναισθήματα μετά από τέτοιες στιγμές. Είμαστε όλοι πολύ ικανοποιημένοι και χαρούμενοι που τόση προσπάθεια δεν πήγε στράφι. Μας διακατέχει όλους μια ανυπομονησία για τους Ολυμπιακούς αγώνες το καλοκαίρι. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε στο διάστημα που μεσολαβεί για να είμαστε έτοιμοι. Είναι πολύ νωρίς να κάνουμε προβλέψεις για την συμμετοχή μας στους αγώνες της Ολυμπιάδας. Σε μια τέτοια διοργάνωση συνήθως οι προβλέψεις πέφτουν στο κενό. Ότι και να πούμε τώρα είναι άτοπο. Η Ελλάδα δικαιούται τον τίτλο μιας εξαιρετικά ποιοτικής ομάδα, αλλά την ίδια ποιότητα διαθέτουν τουλάχιστον άλλες 5-6 ομάδες του πλανήτη που θα είναι παρούσες στο Τόκιο. Όλα θα κριθούν σε πολύ μικρές λεπτομέρειες. Η δικιά μας υποχρέωση είναι να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα και να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό».

Την Κυριακή 21 Φλεβάρη στις 5 το απόγευμα η Εθνική αντιμετωπίζει σε ένα παιχνίδι με διαδικαστικό χαρακτήρα το Μαυροβούνιο στον τελικό του προολυμπιακού τουρνουά που γίνεται στο Ρότερνταμ.